Warto wiedzieć!

Najczęściej występujące choroby truskawek:

Szara pleśń truskawki
Grzyb poraża przede wszystkim owoce i kwiaty. Porażone kwiaty brązowieją i zasychają, a na owocach pojawiają się gnilne plamy. W miejscu porażenia rozwija się szary, pylący nalot zarodników konidialnych. Rozwojowi choroby sprzyja wilgotna i ciepła pogoda.

Biała plamistość liści truskawki
Objawy pojawiają się początkowo w postaci drobnych, brązowych plamek, które w miarę powiększania się stają się szarobiałe, otoczone czerwonobrunatną obwódką. Występują głównie na liściach i działkach kielicha, które przy silnym porażeniu zasychają. Niekiedy, szczególnie pod osłonami, objawy mogą wystąpić na owocach (suche, drobne plamy wokół porażonych nasion).

Czerwona plamistość liści truskawki
Objawy występują przede wszystkim na liściach i działkach kielicha w postaci licznych drobnych, brunatnobrązowych plam. Pierwsze objawy występują na starszych liściach. Porażane liście żółkną, czerwienieją i szybko zasychają.

Werticilioza truskawki
Objawy występują najczęściej na jednorocznych roślinach. Początkowo więdną i zamierają najstarsze, zewnętrzne liście, a następnie całe rośliny. Masowe zamieranie roślin obserwowane jest zwykle po posadzeniu podatnej odmiany truskawki na silnie skażonym polu (stanowiska po uprawach warzyw, ziemniakach, truskawkach). Grzyb poraża korzenie, z których przerasta do korony i ogonków liściowych powodując suchą, dobrze widoczną nekrozę ich podstawy.

Mączniak prawdziwy truskawki
Biały, mączysty nalot występuje najsilniej na dolnej stronie liści, które charakterystycznie zwijają się łódkowato do góry. Nalot grzybni i zarodników konidialnych może pokrywać także inne, naziemne organy rośliny. Na silnie porażonych liściach powstają rozległe nekrozy, niekiedy czerwonobrązowe plamy dobrze widoczne na górnej stronie liścia. W szczególnie dużym nasileniu mączniak występuje w uprawach pod osłonami oraz na sadzonkach na plantacjach matecznych.

Antraknoza truskawki
Grzyby porażają wszystkie naziemne organy truskawki. Duże nasilenie choroby obserwowane jest w upalnych i wilgotnych latach. W wyniku porażenia rozwijają się suche, ciemnobrązowe nekrozy, na których (w wilgotnych warunkach) widoczne są jasnoróżowe skupienia zarodników konidialnych. Porażenie korony truskawki, na której rozwija się sucha, jasnobrązowa zgnilizna, powoduje gwałtowne zamieranie roślin.

Odmiany średnio - wczesne


Elegance*

Została wyhodowana w East Malling badań z krzyżówki dwóch numerowanych sadzonek, EM834 x EM1033

Pochodzenie: (dawniej EM 1276) została wyhodowana w East Malling badań z krzyżówki dwóch numerowanych sadzonek, EM834 x EM1033 .

Roślina: Wyższa i bardziej wyprostowana niż Elsanta, ale o bardziej wyprostowanym pokroju. Owoc jest dobrze widoczny.

Owoce: Bardzo atrakcyjne, błyszczące, jasno pomarańczowo – czerwone, jednolite o stożkowym kształcie. Owoce odznaczają się bardzo dużą trwałością, nie ciemnieją po zbiorze. Smak jest najlepszy, gdy owoce są w pełni dojrzałe. Miąższ soczysty i aromatyczny. Owoce o Bardzo dobrej wytrzymałości. Okres trwałości podobny do odmiany Elsanta.

Okres zbioru: Dojrzewa w podobnym terminie jak Elsanta. Z uwagi na to, iż pąki kwiatowe są wytwarzane przez długi okres powoduje to zbiór wydłużony o 1-2 tygodnie w porównaniu z odmianą Elsanta.

Zastosowanie: Owoce nadają się do większości rynków zbytu. Idealna  zarówno dla producentów jak i sprzedawców detalicznych.  Na rynkach zachodnich owoce ”Elegence” sprostały nie małym wymaganiom stawianym przez sieci supermarketów.

Atuty: W 2010 roku otrzymała tytuł najlepszej truskawki w Anglii. Dzięki doskonałej jakości oraz jasno czerwonej barwie skórki odmiana bardzo atrakcyjna na rynku świeżych owoców. Rośliny są dość odporne na większość groźnych chorób, wykazują jedynie niewielką podatność na mączniaka, wymagają zatem intensywniejszej ochrony przed tą chorobą. Owoce wykazują dużą tolerancję na długotrwałe opady deszczu.

Słabe strony: Odmiana podatna na mączniaka.

Minimalne zamówienie:  10 000 sztuk

* odmiana posiadająca licencję, której nie można rozmnażać i sprzedawać, a także zgodnie z nowym ustawodawstwem powielać na własne potrzeby.



« Powrót